Az Észak-Magyarországi Rendészeti Tehetségsegítő Tanács (ÉReTT) szervezésében a „Hazai és a határon túli Tehetségsegítő Tanácsok, tehetségfejlesztő szervezetek támogatása” című pályázati felhívás keretében „A rendészeti tehetségek szolgálatában” című, NTP-HTTSZ-20-0008 azonosítószámú projekt alapján megvalósult program 2021. december 07- 09. között a Miskolci Rendvédelmi Technikumban került megrendezésre.

A „Rendészeti területen tehetséges fiatalok hálózatának építése” alprogramban 17 rendészeti oktatást folytató középiskolából delegált tehetséges tanuló vett részt az Észak-magyarországi régió középiskoláiból. A programelem megvalósítói Szabó Tamás szaktanár és Szternai Tamás r. alezredes voltak.

Az 1. napon az érkezés és a szállások elfoglalását követően közös ismerkedésre került sor játékos formában. Ebéd után a diákok megismerkedhettek a Miskolci Rendvédelmi Technikum felépítésével, működésével, illetve azzal, hogy milyen képzések folynak az intézményben, és hogyan lehetnek az iskola tanulói. Ebben, és a három nap során egyéb feladatokban is segítségünkre volt Balogh Gyula a Miskolci Rendvédelmi Technikum 107. osztályos tanulója. Délután lehetőség nyílt az iskola szakkabineteinek megismerésére. A bűnügyi-, a határrendészeti-, a közlekedési- és a szituációs kabinet mellett a lőtérre is bekinthettek a diákok. Az oktatók a kabinetek bemutatása mellett érdekes feladatok végrehajtásába (kutatás, okmányvizsgálat, alkoholtester használata, védőruházat felvétele stb.) is bevonták a tanulókat.

Délután meglátogatta a találkozó résztvevőit Tóth Ilona az ÉReTT titkára, aki köszöntötte a tanulókat és a tehetségsegítő tanács néhány további, fiatalok számára szervezett programját ismertette.

Vacsora előtt még egy rövid városnézésre is lehetőségük nyílt. Az esti étkezés után, a nap zárásaként átbeszéltük a történteket, az élményeket, rögzítettük a tanulói reflexiókat.

A 2. napon a reggelit követően a csapat autóbusszal indult Budapestre. Délelőtt az ORFK-n a ROKK vendégei voltunk és megismerkedhettünk a „Rendőrpalotával”. A közös ebédet követően a Rendőrmúzeumban a rendőrség története mellett az elmúlt évtizedek kiemelt életellenes bűncselekményeibe is betekintést kaptunk.

IMG_0950.JPG

A délutáni programba még belefért egy rövid séta a Kossuth téren. (Parlament, ország fája).

Este jó volt tele élményekkel, de elfáradva visszaérkezni Miskolcra. A közös vacsorát követően ekkor is átbeszéltük a nap történéseit.

Az utolsó napon sem maradt a csapat program nélkül. Reggeli után az agytekervények megmozgatására került sor. Mindenki lemérhette a tudását, mivel lehetősége adódott egy műveltségi teszt („Próbafutamos teszt”) kitöltésére.

Ezt követően légpuska lövészeten vehettek részt a találkozó résztvevői, ahol a szakoktató hasznos tanácsokkal is ellátta a lövőket, hogy minél pontosabb eredmények születhessenek.

A lövészetet követően újból a szituációs kabinet várta a csapatot. A tanulók kipróbálhatták, hogy milyen egy rendőri intézkedést végrehajtani különböző helyzetekben.

A szituációs kabinetben megtisztelte a csapatot látogatásával Bagi István r. ezredes Úr, a Miskolci Rendvédelmi Technikum Igazgatója, az ÉReTT elnöke. A tanulók megosztották élményeiket, elmondták tapasztalatikat és véleményüket a programokról. Általános véleményként fogalmazták meg, hogy jól érezték magukat, a program változatosak és érdekesek voltak. Javasolták, hogy amennyiben lehetséges a jövőben érdemes lenne 4 napos időtartamra tervezni a találkozót.   A délelőtt zárásaként sportöltözetet öltöttek a tanulók, a tornacsarnokban várták őket a testnevelők. Megismerkedhettek és ki is próbálhatták a fizikális felvételi/felmérő feladatait.  

IMG_1081.JPG

Osztatlan sikert aratott, amikor a testi kényszer alkalmazásának formáit ismerhették meg és gyakorolhatták „élesben”.

IMG_1172.JPG

A tábor utolsó ebédje után ismét a közös beszélgetés, a programok értékelése és a közös projektmunka elkészítése következett.

A programzárást követően fáradtan, de sok élménnyel gazdagodva indult haza a csapat. Többen is elmondták, hogy az együtt töltött napok megerősítették a korábbi elhatározásukat, hogy a rendvédelemben szeretnének majd tovább tanulni.

IMG_1193.JPG

Az NTP-HTTSZ-20-0008 azonosítószámú program támogatói:

ME_logo_szines_HU_500px.jpgNTP_logo_color.jpg