Középiskolás diákok mérték össze tudásukat a bűnmegelőzési vetélkedőn.

kimittud 768x432

Iskolánk csapata:    Nagy Natália          Dékány Lili           Nagy Rita 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának szervezésében 2017. október 18-án hetedik alkalommal került megrendezésre a Krimit tud? elnevezésű, prevenciós célú vetélkedő középiskolás fiatalok számára, amelynek a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet adott otthont.

A vetélkedő házigazdája és moderátora a korábbi éveknek megfelelően Novák Péter színész, énekes, zeneszerző volt. A szakmai és művészeti zsűriben mások mellett helyet foglaltak a Madách Színház művészei, Gallusz Nikolett művésznő és Kiss Ernő Zsolt színművész, valamint a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Dr. Hatala József ny. r. altábornagy is.

A vetélkedő alapvető célja évről évre a különböző bűnmegelőzési módszerek elsajátíttatása, a biztonságtudatos életszemlélet kialakítása, egyes viselkedési panelek megismertetése a 14-18 éves korosztállyal.

Az idei versenyre már szélesebb körben, országos szinten lehetett nevezni, így 12 megyei középiskolás csapatnak adódott lehetőség arra, hogy bűnmegelőzéssel kapcsolatos szituációkban mérjék össze tudásukat, a médiából már jól ismert „Beugró” című televíziós műsor játékszabályainak megfelelően.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyét, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Rózsa Imre Középiskolája és Kollégiuma (Újszász) diákjai Nagy Rita, Dékány Lili, Nagy Natália és Nyeső Márk képviselték.

A tanulóknak alkalmuk nyílt egy-egy probléma megoldására, olyan témakörökben, mint vagyonvédelem, áldozatvédelem, általános bűnmegelőzés, ifjúságvédelem, iskolán belüli erőszak. A szituációs játékok alapvetően az improvizációra épülnek, így a résztvevők nemcsak feldolgozhatták esetleges korábbi élményeiket, emlékeiket, félelmeiket, stb., hanem akár új ismeretekre is szert tehettek egy-egy élethelyzet megoldásában vagy akár különböző viselkedésmódok területén.

A Rózsa Imre Középiskolája és Kollégiumának tehetséges versenyzői az iskolában tréningeken vettek részt, ahol olyan helyzeteket kellett megoldaniuk, amelyekkel bármikor találkozhatnak a saját életükben is, s az adott esetben olyan döntést kell hozniuk, hogy ne váljanak elkövetővé vagy áldozattá. Itt olyan ismeretekre is támaszkodhattak, mint a büntetőjog általános rendelkezései vagy az emberi és polgári jog alapjai. S olyan képességeket, készségeket mutathattak meg általuk, mint a kreativitás, együttműködés, koncentráció vagy kifejezőképesség.

A vetélkedőn a csapatok kitűnően oldották meg a helyzetgyakorlatokat, a verseny második fordulójában pedig a felszabadult játék vette át a szerepet, ahol vicces, fordulatos, rövid előadások születtek.

Nagy Rita a zsűri különdíját nyerte el,a legjobb női alakításkategóriájában.

km2 768x576km3 768x576

Szerzők: Gyárfásné Muhoray Andrea és Mészáros János