Az idei évben sem volt csendes iskolánkban a sportlövészet sportág, hiszen ezen sport iránt érdeklődő tanulóink ismételten számos neves versenyen képviseltették magukat és sokszor teljesítményükkel az elvártnál sokkal jobb eredményt értek el. De ne szaladjunk ennyire előre, vegyük számon az idei év sportlövészetben elért eredményeinket.

Az év 2017.01.27-28-án kezdődött versenyzőink számára, a Miskolc-Egyetemvárosban, a Miskolci Egyetemi Lövész Klub (MELK) lőterén megrendezett Almássy Béla Minősítő Emlékversenyen. Itt a megyénkből 4 lövészklub és meghívott egyéni indulók, összesen több mint 120 versenyző mérte össze erejét a 24 sorozatban két nap alatt. Tanulóink összesen 13 darab éremmel a legeredményesebb csapatként zárták a versenyt és meghívást kaptak az Országos Sportlövő Diákolimpiára és a Paczera Gyula emlékversenyre is.

 

A versenyről szóló cikk linkje: https://www.mrszg.hu/index.php/item/312-eremeso-loveszetben

Ezt követően jött a várva várt elismerés, hiszen a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola Sportegyesület Sportlövő Szakosztálya a Magyar Sportlövő Szövetség (MSSZ) teljes jogú tagjává vált és ezáltal a sportlövészet sportágban, bármely versenyszámban, valamint korcsoportban indíthat versenyzőket mind a nemzeti, mind a nemzetközi (olimpiai) versenyszámokban egyaránt.

A felvételünkről szóló cikk: https://www.mrszg.hu/index.php/item/322-mssz-tagsag-avagy-felkerultunk-a-terkepre

Innentől kezdve még erőteljesebben beindult a munka, ezért iskolánkban tanulóink részvételével együtt csoportos tehetségsegítő programot szerveztünk a Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, valamint a Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola rendészeti tagozatos tanulói részére, mely során nem titkoltan azt vártuk, hogy segít a fiatalok körében a rendőri hivatás népszerűsítésében, a programban résztvevő rendőr-kadét tanulók számára vonzóvá teszi a rendőri pályát, amit a remények szerint sokan jelölnek majd meg közülük továbbtanulási célként.

 

A programról szóló cikk: https://www.mrszg.hu/index.php/item/326-toborzas-sportloveszetben-is

Az ütemtervnek megfelelően, eredményesen fejeződött be a program, hiszen a kéthetes intenzív és szisztematikus felkészítésnek köszönhetően, mind iskolánk tanulói, mind a kadétképzésben és a programban résztvevő diákok, 2017.03.24-én indulhattak a Miskolc-Egyetemváros MELK szervezésében megrendezett Középiskolások és Egyetemisták Egyetemi “Nyuszi” Kupáján. A rangadón iskolánk sportegyesületének, valamint a MRSZKI “utánpótlás” (Szemere Bertalan Szakgimnázium, Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola) csapatán kívül négy miskolci középiskola és a Miskolci Egyetem hallgatói is részt vettek nemzeti versenyszámokban, három korcsoportot lefedve, összesen tizenegy sorozatban, sorozatonként öt versenyzővel. Csapataink összesen 13 érmet hoztak el.

 

A nagyszerű eredményeket hozó verseny után, még egy megmérettetés várt a tanulókra. A program lezárásaként a Miskolctapolcai Kalandtúraparkban a létesítmény akadálypályáit kellett leküzdeniük, aminek örömmel tettek eleget. Ügyességük és bátorságuk tanúbizonyságaként a Kalandtúrapark túravezetőitől névre szóló tanúsítványt is átvehettek.

A versenyről és a kirándulásról szóló cikk: https://www.mrszg.hu/index.php/item/330-erik-a-gyumolcs

Természetesen a rendészet jellegű versenyek sem maradtak el az évben. A civil életben a sportlövő versenyekkel egy szilárd alapot szerezve versenyzőink a BM által szervezett tanintézeti lőbajnokságon is indultak. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola rendezte a 2017. évi BM Tanintézeti Országos Pontszerző Lőbajnokságot. A mezőnyben öt oktatási szerv (Adyligeti RSZKI, Körmendi RSZKI, Miskolci RSZKI, Szegedi RSZKI, Büntetés-Végrehajtás) indított versenyzőket (3 fiú-3 lány összetételben) 30 fő részvételével.  Ismételten egy nagyon erős és jól felkészült mezőnyben, az MRSZKI csapatának a versenykiírásnak megfelelően a rendszeresített felszerelésekkel, immár negyedik éve “töretlenül” sikerült a dobogó felső fokára felállnia.

A versenyről szóló cikk: https://www.mrszg.hu/index.php/item/336-toretlenul

Ezek után nagy lendülettel vágtunk bele a 2017. április 27-én, Csopakon, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ, Alparancsnoki Oktatási Központjában megrendezésre kerülő 2016/2017. tanévi rendészeti szakgimnáziumok közötti rendőr tanulók Országos Tanulmányi Versenyének döntőjébe. A mezőnyben mind a négy rendészeti szakgimnázium 10-10 fős, első és második évfolyamos tanulókból álló csapatokat delegált és már a verseny kezdetén érződött, hogy kiélezett küzdelem elé nézünk. Az alapos és minden területet felölelő intenzív egyhetes felkészítést követően 2017. április 26-án nekivágott iskolánk csapata a hosszú útnak. Másnap, a korai reggelit követően Fülöp Zsolt rendőr alezredes a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ főosztályvezető-helyettese ünnepélyesen megnyitotta a versenyt, majd egy minden részletre kiterjedő eligazítás vette kezdetét. A kisorsolt végrehajtási sorrend (1.) jó ómennek bizonyult. A kiírás szerint évfolyamonként négy feladatot kellett teljesíteniük a délelőtt során, majd a nap második részében már közös munka várt az évfolyamokra. A feladatok és szituációk végrehajtását követően nagyon bizakodva vártuk az eredményhirdetést, mivel a pályabírók és értékelők által kapott visszajelzések alapján iskolánk csapata kimagaslóan jó eredmény értek el a lövészeti feladatoknál és a fegyverek időre történő szét-összeszerelésénél egyaránt. A másnapi eredményhirdetés során iskolánkat hirdették ki a 2016/2017. tanévi rendészeti szakgimnáziumok közötti rendőr tanulók országos tanulmányi versenyének bajnokává.

A versenyről szóló cikk: https://www.mrszg.hu/index.php/item/341-diadal-az-orszagos-tanulmanyi-verseny-dontojeben

A 2016/2017. tanév végéhez közeledve egy meglepő és váratlan elismerésnek is örülhettünk. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságához tartozó Új Nemzedék Központ a Nemzeti Tehetség Program keretében 2017. évben felhívást tett közzé a “BONIS BONA – A nemzet tehetségeiért” díjra a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakemberek, tehetségsegítők és tehetséggondozó szervezetek erkölcsi és anyagi elismerése céljából. A “Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjra olyan, a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli magyar vagy magyarországi nemzetiségi köznevelési intézményben dolgozó pedagógusok, gyógypedagógusok, szakoktatók, felsőoktatásban dolgozó oktatók, civil szervezetek tehetségsegítői és a tehetséggondozás területén működő szervezetek jelölhetők, akik oktatják, nevelik, segítik a gyermekeket, tanulókat, fiatal tehetségeket. A 2017. évben kiváló tehetséggondozó kategóriában Dr. Nyilas István a iskolánk szakoktatója kapott kimagasló elismerést a  sport területén végzett versenyfelkészítő munkája elismeréséül.

A versenyről szóló cikk: https://www.mrszg.hu/index.php/item/355-bonis-bona-jotol-jot-tanulni

A 2017/2018. tanév is lendületesen indult, mivel az „újonc” első évfolyamos, frissen összeállt lövészcsapatunkkal iskolánk első alkalommal nevezett a Magyar Sportlövő Szövetség és a Magyar Diáksport Szövetség közös szervezésében megrendezésre kerülő Diákolimpia Megyei Döntőre. A verseny időpontja 2017. október 07-e volt, helyszíne pedig a Miskolci Egyetemváros MELK lőtere, ahol valamennyi versenyzőnk kitűnő eredménnyel szerepelt, hiszen kvótát szerzett a Diákolimpia Országos Döntőjébe. A fenti versenyeztetés szervesen kapcsolódik iskolánk tehetségfejlesztő és tehetséggondozó munkájához, hiszen a Diákolimpia versenyrendszerét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Diáksport Szövetség, mint a Magyar Olimpiai Bizottság partnere közösen hirdette meg több mint 30 sportágban. Az International Schoolsport Federation (Nemzetközi Iskolasport Szövetség) irányításával a teljes körű iskolai sport tehetséggondozás, a sporttevékenységek és sportágak népszerűsítése, valamint a tanulók egészséges életmódra nevelése céljával a 2017/2018. tanévben immáron 31. alkalommal, amelyen minden olyan tanuló jogosult részt venni, aki az adott tanévben bármely magyarországi köznevelési intézménybe beiratkozott és ott tanulmányokat folytat. A versenyen megyénk számos általános és középiskolája képviseltette magát több mint 60 fő versenyzővel. Versenyzőink a várakozáson felül szerepeltek, mivel 5 darab egyéni és 2 darab csapat kvótát szereztek a 2017. november 18-ai Diákolimpia Országos Döntőjére.

A versenyről szóló cikk: https://www.mrszg.hu/index.php/item/372-diakolimpia-2017

Természetesen iskolán belül sem maradhatott el a már hagyományőrző jelleggel harmadszor megszervezésre kerülő III. Miskolci Lőbajnokság, amelyen mind a 14 elsős-, a Gimnáziumban bent tartózkodó másodikos-, valamint a tűzoltó évfolyamos osztály képviseltette magát egy női és egy férfi versenyzővel, továbbá résztvevői voltak az MRSZKI SE Sportlövész szakosztály neveltjei is. A résztvevőknek a Magyar Sportlövő Szövetség versenyszabályzatában is szereplő nemzeti, nyílt irányzékú 20 lövéses légpuska versenyszámban kellett versenyezniük, ami alapján női és férfi egyéni, továbbá vegyes csapat összetett eredményt hirdettünk. Az egyéni pályán a 10 méterre elhelyezett zárt irányzékú légpuska lőlapon 5 próba lövést követően 20 értékelt lövést kellett leadniuk a versenyzőknek és a legtöbb köregységet elérniük FEG-14 típusú alsókaros légpuska használatával. A versenyt a legmagasabb köregységet teljesítő lövő nyerte. A lőversenyt követően a Miskolci SZC Szemere Bertalan Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumnak tanulói is nagy létszámmal és lelkesedéssel próbálták ki a lőversenyen résztvevők fegyvereit, illetve a feladatok végrehajtását. Lehetőséget biztosítottunk arra is, hogy megismerkedjenek a rendőrségnél használt szolgálati lőfegyverekkel is.

  

A versenyről szóló cikk: https://www.mrszg.hu/index.php/item/377-iii-miskolci-lobajnoksag

Az idén is megrendezésre került a Miskolci Egyetemváros MELK lőterén 2017. október 20-21-én a 2017. évi Miskolci Egyetemi Kupa minősítő lövészverseny, ahol iskolánk öt versenyzővel képviseltette magát. A résztvevőknek a Magyar Sportlövő Szövetség versenyszabályzatában is szereplő nemzeti, nyílt irányzékú 20 lövéses, valamint nemzetközi (olimpiai) 40 és 60 lövéses zárt irányzékú légpuska és légpisztoly versenyszámokban kellett versenyezniük, ami alapján női és férfi egyéni eredményt hirdettek. Versenyzőink a versenyszámok és korcsoportok alapján az összesen kiosztott 108 éremből 21 érmet gyűjtöttek össze. A versenyzőinknek ezen megmérettetés méltó “főpróbája” volt a 2017. november 18-án Derecskén megrendezésre kerülő Diákolimpia Országos Bajnokságnak, ahol a korábban a megyei döntőben megszerzett kvóták alapján mind fiú, mind pedig leány csapatunk képviselteti majd magát.

A versenyről szóló cikk: https://www.mrszg.hu/index.php/item/382-miskolci-egyetemi-kupa-2017

Eljött a Diákolimpia Országos Döntőnek ideje is, melyet 2017. november 18-án Derecskén, a Városi Sportcsarnokban rendeztek meg. A versenyen összesen 520 fő vett részt 19 megyéből, megyénkét egy fiú és egy lány csapattal. Versenyzőink nagy meglepetést okoztak számunkra, mivel iskolánk női csapata légpisztoly 20 lövéses versenyszámban Országos Bajnok lett, de mögöttük a fiú csapatunk sem maradt „szégyenben”, mivel ők szintén a fenti versenyszámban a II. helyezést érték el. Iskolánk eddig „civil” versenyen soha nem ért el ekkora sikert egyetlen sportágban sem.

A versenyről szóló cikk: https://www.mrszg.hu/index.php/item/393-diakolimpia-2017-mas-szemszogbol

Majd az év végén, 2017. december 8-9-én első alkalommal rendeztünk iskolánk sportegyesülete az MRSZKI SE nevében lövészversenyt, ami a MRSZG SE Sportlövész Kupa nevet viselte. A versenynek az iskolánk újonnan átadott 4. sz. épület léglőtere adott otthont. A lőtér hat lőállásos, korszerű lőlapmozgató berendezésekkel felszerelt, amely így megyei szintű, akár minősített légfegyveres lövészversenyek megrendezésére is alkalmas. A fenti versenyre, amely a Magyar Sportlövők Szövetsége versenynaptárában is meg volt hirdetve tanulóinkon kívül megyénk minden lövészklubja és a MSZC Szemere Bertalan Szakgimnázium rendészeti ágazati képzésén tanuló diákok is hivatalosak voltak, ahol légpuska és légpisztoly szakágban, minden korcsoportban, nemzeti és nemzetközi (olimpiai) versenyszámban hirdettünk versenyt. Ennek megfelelően a sporttársak között a legfiatalabb 12, míg a legidősebb versenyző 84 éves volt. A várakozásokat is felülmúlva összesen 12 sorozatban, több mint 40 versenyző indult el versenyünkön, ahol iskolánk Sportegyesületét képviselve tanulóink a különböző korcsoportokban és versenyszámokban összesen 14 db érmet hoztak el.

A versenyről szóló cikk: https://www.mrszg.hu/index.php/item/405-debutalt-az-1-mrszg-se-sportlovesz-kupa

Intézményünk lőkiképzőinek fő célkitűzése – azon túl, hogy a sportlövészet területen tehetséges tanulóink az általuk elért eredményekkel az iskola összetett eredményeit is gazdagítsák-, hogy a sportlövészet sportág népszerűsítésével a legtehetségesebb tanulóinkból – a hivatásos szolgálatuk során is folytatva ezt a tevékenységet -, később minősített, a civil életben is elismert kiváló versenyzők váljanak.

Reméljük, hogy a cikket olvasó, a rendőri hivatás iránt érdeklődő leendő tanulóinknak felkeltettük az érdeklődésüket, és a későbbiekben a sikeres felvételi eljárást követően tagjai lesznek a megalakulóban lévő MRSZG Sport Egyesület Sportlövő Szakosztályának és a megfelelő felkészítést követően eredményes versenyzői lesznek az iskolánknak.

 Szerző: Dr. Nyilas István (Miskolci Rendészeti Szakgimnázium)