2018. április 25.-27. között került megrendezésre Csopakon a Rendőr tanulók országos szakmai versenyének döntője a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ, Oktatási és Továbbképzési Központ, Alparancsnoki Továbbképző Központjában.

Az országos megmérettetés előzményeként a tanulók több területen elért tanulmányi eredménye alapján tanintézetünkben is felállításra került az a rangsor, amely alapján kiválasztásra került mind az első, mind a másodéves tanulók közül 12-12 fő, akik a versenyre történő viszonylag rövid, de annál tartalmasabb felkészítésben részt vettek.

A felkészítés eredményeként került kialakításra a MRSZG végleges csapata, amely a következő 20 tanulóból tevődött össze:

102      Batai Veronika

102      Kerti Gergő

102      Vincze Bence

103      Korponai Máté

104      Kelemen Dévald János

105      Kenyeres Krisztián

105      Terjék Dávid

106      László Ferenc Gergő

110      Varga Balázs

111      Pomázi Zsolt

112      Császár Dániel

113      Kocsi Patrik János

201      Nagy Noémi

202      Bártfay Patrik

202      Cserős Boglárka

202      Galambosi Árpád

202      Polónyi  Balázs

202      Turbók Bence

203      Bárány Viktória

203      Poták Tamás

203      Szigeti Viktória

207      Gönczi Roland János

Április 25-én hosszú autóbusz utazást követően érkeztünk meg a csopaki kiképző központba, ahol a szállás elfoglalása után vendéglátóink vacsorával vártak minket.

Már ezen a napon elkezdődött az esélyek latolgatása, az ellenfelek „méregetése”.

A vacsorát követően a tanulók pihenni tértek, mert a következő napon a korai kelés, és maga a verseny várta Őket. Ránk csapatvezetőkre és kísérő tanárokra még egy technikai értekezlet is várt.

Április 26-án reggeli órákban került sor a megnyitó ünnepségre. Ezt követően a MRSZG csapata kettévált és a délelőtt folyamán az első és másodéveseknek külön helyszíneken más-más feladatokat kellett teljesíteniük.

A versenyszámok igen sokrétű felkészültséget igényeltek, ugyanis megmérettetésre kerültek a tanulók általános alaki és szolgálati ismeretekből, szolgálati pisztoly és gépkarabély szét- összeszerelésből, pisztoly és karabély lövészetből, gépjármú vezetés technikából, valamint ILIAS rendszerben kitöltésre kerülő szakmai elméleti tesztből, és határrendészeti ismeretekből is.

Ebédet követően az első és másodéves tanulók közösen hajtottak végre három helyszínen szituációs feladatokat. A rendőri intézkedéseket magánlakásban, szórakozó helyen, valamint közterületen Ellenőrző Átengedő Pont keretében kellett végre hajtaniuk. A fizikai felkészültségüket, állóképességüket rendészeti akadálypályán mutathatták meg.

A versenyszámok a késő délutáni órákban értek véget. Rövid pihenés, majd a vacsora után elkezdődött az esélyek latolgatása, a napi események megbeszélése az egyes versenyszámok értékelése, most már kissé kötetlenebb formában.

Másnap 10.30.-órakor kezdődött a várva várt eredményhirdetés. Izgalommal és feszülten vártuk, hogy Fülöp Zsolt r. alezredes Úr ismertesse a döntő egyéni eredményeit.

A MRSZG-ból Császár Dániel 112. osztály tanulója nyerte meg az első évfolyamosok egyéni versenyét, a másodévesek között Gönczi Roland János p. r. őrmester 207. osztályos tanuló második, Turbók Bence p. r. őrmester 202. osztályos tanuló első helyezést ért el.

A döntőben részt vett leány tanulók közül a legeredményesebb Batai Veronika 102. osztályos tanuló volt, aki teljesítményéért külön díjban részesült.

A záró ünnepség utolsó mozzanata a csapateredmények ismertetése volt. Nagy örömmel fogadtuk az eredményt, amely a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium győzedelmességét hirdette ki, iskolánk csapata az országos döntő első helyezését érte el, és ennek kapcsán a Tarcsa Csaba r. dandártábornok Úr a rendezvény elöljárója adta át az ezzel járó vándorkupát, amit 2017 után 2018 évben is mi birtokolhatunk.

Országos szakmai verseny

Zárásként szeretnék köszönetet mondani az iskola csapatában induló első és másodéves valamennyi tanulónak odaadó és színvonalas munkájáért, valamint a csapat felkészítésében részt vevő tanár kollégának és osztályfőnöknek.

Szerzők:

Garadnai Ottó r. alezredes Miskolci Rendészeti Szakgimnázium

Dr. Nyilas István r. főhadnagy Miskolci Rendészeti Szakgimnázium