Az Észak-magyarországi Rendészeti Tehetségsegítő Tanács a püspökladányi Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájával együttműködve „Mindenki tehetséges mítosz valósága” címmel rendezte meg 2019. április 29-én szakmai fórumát.

A Tanács 2015 tavaszán alakult azzal a céllal, hogy segítse a rendészeti területen tehetséges fiatalok megtalálását, folyamatos fejlesztését. Tevékenysége öt megyére terjed ki. Tagszervezetei között megtalálhatók rendészeti képzést végző középfokú köznevelési intézmények, megyei rendőr-főkapitányságok, szakmai civilszervezetek, felsőoktatási intézmény, valamint magánszemélyek is.

A Tanács évente szervez szakmai fórumokat, melynek célja a tehetséggondozással kapcsolatos korszerű ismeretek átadása, konzultáció és tapasztalatcsere, tehetséges fiatalok számára bemutatkozási lehetőség biztosítása. Immár hagyomány, hogy ezeken a rendezvényeken kerül sor az ÉReTT elismerések átadására is.

A szakmai fórum résztvevőit Püspökladány Város Önkormányzatának képviseletben Kiss Zsigmond alpolgármester, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája nevében Ferenczik György mb. tagintézmény-vezető, az Észak-magyarországi Rendészeti Tehetségsegítő Tanács nevében Bagi István r.ezredes köszöntötte.

A rendezvény együttműködési megállapodás aláírásával kezdődött, melyet Pelyhéné Bartha Irén a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum főigazgatójának megbízásából Papp Gábor kancellár és Bagi István r.ezredes az Észak-magyarországi Rendészeti Tanács elnöke írt alá a tehetséggondozás közös ügyének előmozdítása érdekében.

A fórum szakmai előadásainak sora a helyi, kiváló akkreditált tehetségpontként is működő köznevelési intézmény tevékenységének bemutatásával kezdődött. A prezentáló Ferenczik György mb. tagintézmény-vezető és Kiss Szilvia testnevelő tanár az intézményről, és az elmúlt években végzett tehetséggondozó tevékenységről, az iskolai rendészeti képzésben elért eredményekről adtak tájékoztatást.

Dr. Malét-Szabó Erika Ph.D r.alezredes a Belügyminisztérium Közszolgálat-fejlesztési és Stratégiai Főosztály főtanácsadója bemutatta az új rendészeti tehetségmenedzsment rendszer koncepcióját. Dr. Mező Katalin a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának adjunktusa az alulteljesítő tehetségek felismerése és segítése témában adott hasznos tanácsokat a résztvevőknek. Dr. Páskuné Kiss Judit a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet adjunktusa a „Mindenki tehetséges mítosz valósága” című előadásával új szemléletmódot igyekezett kialakítani a hallgatóságban.

A szakmai fórumon immár hagyomány, hogy a Mutasd meg magad! program keretében különböző területeken tehetséges fiatalok mutatják be eddigi tevékenységüket, eredményeiket, terveiket. Kriszte Tamás Hunor és Takács Ferenc tanulók, mint a program díjazottjai mutatkoztak be a résztvevőknek. Az előadásokat követően tartalmas beszélgetés bontakozott ki az előadók és a fórum résztvevői között.

A program elismerések átadásával folytatódott. Kormos Dénes a Kárpát-medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiumának elnöke az Észak-magyarországi Rendészeti Tehetségsegítő Tanács szakmai munkájának elismeréséül, disszeminációs tevékenységéért „Mentor Tehetségsegítő Tanács” elismerést adott át Bagi István r.ezredesnek a Tanács elnökének. Ezt követően az ÉReTT elismerések átadása következett tehetségígéret, tehetség és tehetségsegítő szakember kategóriában. Az emlékplaketteket Bagi István r.ezredes, elnök és Dobson Tibor tű. dandártábornok, elnök megbízásából Asztalos Zoltán r.alezredes a Magyar Rendvédelmi Kar alelnöke adta át.

A program a Mutasd meg magad! című ÉReTT felhívásra beérkezett tanulói portfóliók készítőinek elismerésével zárult.

A program a Nemzeti Tehetség Program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

A szakmai fórum előadásai az érdeklődők számára itt elérhető:

Kiss Szilvia - Rendészeti Képzés a Berettyóújfalui SZC Karacs Ferenc középiskolájában

Dr. Malét-Szabó Erika -Az új rendészeti tehetségmenedzsment rendszer koncepciója

Dr. Mező Katalin - Alulteljesítő tehetségek felismerése és segítése

Dr. Pásku Judit - A „mindenki tehetséges mítosz valósága”

Szerző: Tóth Ilona ÉreTT

A programhoz kapcsolódó további média hír elérhetőség: https://www.youtube.com/watch?v=gwm9QoBqIyw