Vannak helyzetek, amikor úgy érezzük, hogy minden összeesküdött ellenünk. Keresed a legjobb megoldást, ami egy eredményes program megvalósításához vezethet járvány idején. Úgy érzed, hogy ez kivitelezhetetlen. Tervezel, szervezel, új technikákat, módszereket ismersz meg és vetsz be. Tudod, hogy ez a program a korábbitól nagyon eltérő lesz. … majd pedig elérkezik a nagy nap. 

A hagyományostól eltérő módon és formában szerveztük meg 2020 őszén szakmai fórum programunkat.

A tervező munka során a sajátos helyzetre való tekintettel kisebb csoport számára a Miskolci Rendvédelmi Technikum adott helyet a programban való részvételre. Ez a közösség elsősorban az elismerésben részesülő tehetséges fiatalokból, tehetségsegítő szakemberekből, valamint az ÉReTT elnökségének tagjaiból állt össze.

Ugyanakkor a tagszervezetek pedagógusai, szakoktatói, munkáltatók képviselői saját intézményükben, vagy otthonaikban voltak résztvevői a programnak.

A szakmai fórum Bagi István r.ezredes, ÉReTT elnök köszöntőjével kezdődött, melyet élő adásban közvetítettünk. Elnök úr a rendészeti képzésben történt változásokról, a tehetséggondozás rendészeti területen elért eredményeiről, programjainkról és a továbblépés, vagy egy-egy területen folyó tevékenységünk újra gondolásának szükségességéről beszélt a hallgatóságnak.

A program a tehetséges fiatalok és a tehetségsegítő szakemberek, valamint a „Mutasd meg magad!” című programban 1-5. helyezést elért portfólió készítők eredményeinek, munkájának elismerésével folytatódott. Az elismeréseket Bagi István r.ezredes, az Észak-magyarországi Rendészeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, valamint Dobson Tibor tű.dandártábornoknak, a Magyar Rendvédelmi Kar elnökének megbízásából Asztalos Zoltán r. alezredes, a Magyar Rendvédelmi Kar általános elnökhelyettese, a Rendőrségi Tagozat vezetője adta át.

A szakmai fórum a „Zoom” felületen kivitelezett online előadásokkal folytatódott.

Rácz György tű. ezredes BM Személyügyi Helyettes Államtitkár Közszolgálat-fejlesztési és Stratégiai Főosztály Oktatásigazgatási Osztály osztályvezetője előadásában a rendvédelmi és pályaorientációs képzés lehetőségeiről osztotta meg a legfontosabb tudnivalókat a résztvevőkkel, összekapcsolva gondolatait a rendészeti területen végezhető tehetséggondozó tevékenységekkel, munkával.

Dr. Fodor Szilvia, a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének oktatója, a Nemzeti Tehetségközpont és a European Talent Centre - Budapest munkatársa „Kreatív szervezeti klíma és tehetséggondozás” címmel tartott előadásában kutatási adatokkal alátámasztva beszélt a hallgatóságnak a tehetségek fejlődését elősegítő környezeti hatások jellemzőiről és fontosságáról.

Dr. Vass Vilmos, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense „ A motiváció új értelmezése” című előadásában - gyakorlati példákkal alátámasztva - a belső motiváció megerősítésének lehetőségeire és fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét.  

A fórumot követő visszajelzések nagyon pozitívak voltak. Tagszervezeteink között nem egy akadt, ahol nemcsak a rendészeti képzésben érintett szakemberek vettek részt, hanem más ágazati képzésben oktatók is. Több intézményből is jelezték, hogy nevelőtestület, illetve munkaközösségek, kisebb csoportok voltak résztvevői a programnak.

Reflexió

Visszatekintve a felkészülési időszakra, a szakmai fórum napjára, a még ki nem próbált technikai megoldásokra, a közösség, a tagszervezetek, munkáltatók vezetőinek és a tehetségsegítő koordinátoroknak az együttműködésére, hálásan köszönöm mindnyájuknak hogy hozzásegítették tanácsunkat a járványhelyzet idején egy tartalmas program megvalósulásához.

Online Szakmai FórumOnline Szakmai Fórum

Online Szakmai Fórum

Szerző Tóth Ilona ÉReTT